Ha jóban maradsz az exeddel, az megcsaláshoz vezehet?

2024-09-26 Szerintünk

Egy kis nosztalgia mindig jólesik, nem igaz? Az exünkkel való beszélgetés néha úgy tűnhet, mint egy melegséget adó utazás a múltba. Hiszen ki értene meg minket jobban, mint az, akivel egykor annyi mindent megosztottunk? De vajon tényleg ennyire ártatlan ez a kapcsolat, vagy valami sokkal mélyebb dolog húzódik a háttérben?

Mikor válik az exszel való barátság ártatlan nosztalgiázásból érzelmi megcsalássá? Ezt a kérdést nem könnyű megválaszolni, de fontos, hogy szembenézzünk vele, ha éppen a határon táncolunk.

Az exszel való barátság valóban lehetséges?

 

A válasz bonyolultabb, mint gondolnánk. Igen, vannak, akik képesek tiszta, egészséges barátságot fenntartani a volt partnerükkel. De ez sokszor attól függ, hogyan ért véget a kapcsolat, milyen volt a dinamika köztetek, és persze attól is, hogy mennyire vagytok mindketten túl az érzelmeken.

Kép forrása: Midjourney

Ha az exeddel még mindig beszélgettek, időnként találkoztok, és úgy érzed, hogy már mindketten továbbléptetek, akkor ez akár működhet is. Azonban a barátság és a visszahúzódó érzelmek között egy vékony vonal húzódik. És néha anélkül lépjük át ezt a vonalat, hogy észrevennénk.

Mikor lesz a barátságból érzelmi megcsalás?

 

Mi történik akkor, ha az exeddel kezdesz olyan dolgokról beszélgetni, amikről a jelenlegi pároddal nem? Mi van, ha hozzá fordulsz érzelmi támaszért, ha épp összevesztetek a mostani pároddal? Ha vele osztod meg azokat a dolgokat, amikben igazán sebezhetőnek érzed magad? Ez az a pont, ahol átcsúszhatsz az érzelmi megcsalás területére. Hiszen az érzelmi megcsalás arról szól, hogy valaki mással kezded megosztani azokat az intim érzelmeket, amiket a pároddal kellene.

Miért veszélyes az érzelmi megcsalás?

 

Az érzelmi megcsalás alattomos. Sokszor nem is vesszük észre, hogy megtörténik. Hiszen fizikailag nem csaltuk meg a párunkat, nem igaz? De az érzelmi távolság, ami ilyenkor kialakul a jelenlegi kapcsolatodban, komoly károkat okozhat. Az érzelmi megcsalás során egyre inkább eltávolodhatsz a párodtól, és egyre jobban közelítesz valaki más felé. Ez pedig szakadást eredményezhet, amit nagyon nehéz helyrehozni. A bizalom sérülhet, és az intimitás, ami a kapcsolat alapját képezi, elhalványulhat.

Hogyan tartsuk tisztán a határokat?

 

Nincs azzal baj, ha jó kapcsolatot ápolsz az exeddel. De fontos, hogy világosan meghúzd a határokat. Kérdezd meg magadtól: vajon megosztanád-e ezeket a beszélgetéseket a jelenlegi pároddal is? Vagy inkább titokban tartod, mert tudod, hogy fájdalmat okozna neki? Ha az utóbbi, akkor talán érdemes átgondolni, hogy mit is érzel valójában.

A tiszta kommunikáció a jelenlegi pároddal elengedhetetlen. Ha nyíltan és őszintén beszéltek az exekkel való kapcsolatról, az segíthet abban, hogy egyik fél se érezze magát bizonytalanul vagy fenyegetve.

Nyitókép: midjourney

Tovább olvasok