Csak d*gni tudsz, de szeretni és törődni képtelen vagy?

A mai világban azt szajkózzák nekünk, hogy élni kell, élményeket gyűjteni, kipróbálni dolgokat. Ismerkedni emberekkel, megélni a sz*xualitásunkat, kiélni a vágyainkat, hogy ne érezzük majd azt, hogy valamit kihagytunk, valamit elszalasztottunk.

De tényleg mindent ki kell próbálni?

 

FOMO – ez egy marketinges fogalom, ami annyit jelent, hogy fear of missing out. Tehát félelem attól, hogy lemaradunk valamiről. Ezt eszközként használják a marketingesek: az akcióknál az utolsó pillanatban még csatlakozhatsz, regisztrálhatsz, megveheted felhívásokban. A mai modern embernek az egész élete ilyen. Van egy nagy félelem bennünk, hogy valamiről lemaradunk, elszalasztunk egy lehetőséget arra, hogy boldogok legyünk, és ez a félelem nagyobb, mint amit az iránt érzünk, hogy egyedül maradunk, nem lesz családunk.

Kép forrása: Midjourney

A férfiak és nők is egyre jobban tolják ki az elköteleződés, családalapítás időpontját – sokan addig, amíg lecsúsznak róla. Mert előbb be kell fejezni az iskolát, aztán nem szabad elszalasztani a jó pozíciót, amiből elég pénzünk lesz, aztán ki kell használni még az időt – amíg nincsenek igazán komoly kötelezettségek – utazásra, bulizásra, ismerkedésre. Ennek részben van is egy érthető oldala: ne negyven évesen érezze azt az ember, hogy eddig sosem élt igazán és hagyja ott a családját azért, hogy kitombolja magát.

Az életünk nyomot hagy rajtunk

 

Viszont sajnos sokan nem tudják megtartani az egészséges határt. Főleg igaz lehet ez a párkapcsolatokra, viszonyokra, egyéjszakás kalandokra. Az, hogy a héten harmadszor eszel pizzát egy olasz étteremben, az maximum egy kis felesleget okoz rajtad, amit utána le tudsz mozogni. De ha a héten már a harmadik pasival fekszel le, az komolyabb nyomokat hagyhat benned. Minden kapcsolódás formál, alakít, lenyomatot hagy bennünk. Akár olyan formában, hogy milyen benyomást tett ránk, akár olyan formában, hogy milyennek látjuk magunkat miatta. Ha nem akarsz MÉG elköteleződni, ha nem akarsz MÉG kapcsolódni, eljuthatsz odáig, hogy nem is tudod, hogy kell. Ha használod az embereket, és ők használnak téged, akkor bizony elhasználódsz. Nem fizikailag, hanem lelkileg kérgesedsz meg.

Aki komolyat keres, az sem talál könnyen

 

Amikor valaki elkezd edzőterembe járni, látja a testépítők kiplakátozott képeit, akkor sokakban megfogalmazódik a gondolat: „Én nem akarok így kinézni, nem akarok ilyen nagyon izmos lenni!” Akik már egy ideje edzenek, jókat nevetnek ezen, mert az az igazság, hogy aki ilyen szeretne lenni, azok közül is csak nagyon keveseknek sikerül akár csak megközelíteni ezt a szintet.

Hasonló a helyzet a párkapcsolatoknál is. Nagyon sokan kifejezetten csak komolyan kapcsolatot szeretnének, nem érdekli őket a kalandozás – és ennek ellenére sem találják meg azt, akivel ez összejönne. Ha pedig valaki kifejezetten úgy áll hozzá, hogy egy ideig irtózik mindenféle kötöttségtől és menekül előle, akkor mennyi az esélye arra, hogy végül majd meg tud állapodni?

Nem kell azonnal megházasodnod, amint nagykorú leszel…

 

Persze nem azt mondom, hogy a huszas éveink elején már családot kell alapítani három gyerekkel meg egy labradorral, de nem ártana egy kicsit tudatosnak lenni. Meddig tart az utunk keresése, a saját magunk megismerése, a kísérletezés, és mikor esünk túlzásba és folytatunk egy olyan életmódót, ami káros ránk, és amit majd akár évekbe kerül rendbetenni – ha sikerül.

Azzal nincs önmagában probléma, ha havi 1-2 alkalommal fogyasztasz alkoholt valamilyen eseményen. De ha már napi szinten szükséged van a piára, hogy jól érezd magad, az már komoly gond. Ez sok minden másra is igaz. Ha csak halmozod az élevezeteket és csak a felszínen maradsz, eljuthatsz oda, hogy már nem leszel képes igazán elmerülni. Azt normalizálod, hogy az emberekkel csak összeütközöl, csak átmeneti szereplői az életednek, mindig valaki új emberrel alakul valami. Egy normális, felelősségteljes kapcsolat, amiben tenni kell a másikért, ami néha nehéz, unalmas, idegen, akár ijesztő is lehet. Fogalmad sem lesz, hogy kell működni egy ilyenben. Hogy kell megnyílni, elköteleződni, kötődni. Nagyon sok embernek ez a baja a mostani társkeresős forgatagban. D*gni tudnak, de szeretni, törődni már nem…

Nyitókép: Midjourney

Tovább olvasok