A modern nő sz*xel, akkor is, ha nem jó neki

A modern nő sz*xel, akkor is, ha nem jó neki. Mert a sz*x elvárás lett. Ha nem tudod élvezni a (jelenkor harsogó világa által kreált nagyon is elidegenedett, lélektelen) sz*xualitást – akkor veled van a baj. Prűd vagy.

Nem elég bevállalós

 

Igen, ez kisarkított pár sor. Talán ennél valami árnyaltabb és szebb a valóság. De nem sokkal. Hiszen még ma is elhangzanak olyan mondatok – érett korú nők szájából -, hogy „Megteszed neki te, vagy elmegy máshova.”

Nem gondolom, hogy magyarázni kell, de ez a mondat úgy értendő, hogy ha nem vagy mindenre is hajlandó – az ágyban vagy azon kívül –, amit a párod akar, akkor rettegj, mert elhagy/megcsal mással. Ez és ehhez hasonló elejtett félmondatok és a sz*xet övező tabusítás vezet oda, hogy a nők egyszerre rettegnek, szégyenlik és vágyják az intimitást.

Az viszont szinte biztos, hogy gyakorolják. Az már kevésbé biztos, hogy élvezik is. Mert az elvárások szülte aktus minden, csak nem gyönyörteli.

Ugyanakkor megkerülhetetlen tény, hogy egyre több nő érez késztetést arra, hogy felfedezze a valódi – számára kielégítő – és örömteli kapcsolódást a jónijával.

Na, de mi is az a jóni?

 

A külső- és belső nemi szervek együttesének szankszrit elnevezése. A tantrikus tradícióban a jóni nem csupán a sz*xualitás megélésének biztosítéka. Egyfajta szentélyként tisztelik, ami egyesíti a múltat, jelent és jövőt.

Ez a felfogás nagyon misztikusan hangozhat. Azonban azért, ha csak arra gondolunk, hogy a hüvely hagyományosan az a csatorna, amelyen keresztül fogan és születik a gyermek, akkor mindjárt könnyebb elfogadóbban szemlélni ezt a nézetet.

Oláh Barbara saját képe

A dolgot nem könnyíti meg a jelenkor agyonmedikalizált világa, ahol a hüvelyi úton történő szülés egyrészt egyre ritkább, másrészt gyors – oxitocinnal dúsított -, orvosi beavatkozást igénylő feladatsorrá minősült.

Ugyanakkor a jóni jóga – Olah Barbara – sorvezetőjével egyfajta újjászületésként hathat a nőiséget övező elfojtásokra. A másfél órás jógaóra – ami kívülről nézve nem sokban különbözik egy női jógától – lehetőséget ad, hogy kapcsolódj magaddal igazán belsőséges formában.

Nem a lecsupaszított sz*xualitás útján. Egy ilyen alkalmon való részvételhez nincs szükség levetkőzni a gátlásaidat. Legalábbis sokkal kevésbé, mint azt elsőre gondolnád.

Fizikailag nem történik “semmi”. A jóni jóga ugyanúgy ruhában, a jógaszőnyegeden történik, mint egy átlagos jóga. Nem az orgazmus eléréséről szól. Merthogy ennek a fajta kapcsolódásnak önmagaddal nem célja – és voltaképpen nem is része az orgazmus.

És ez felszabadító

 

Úgy helyezni fókuszt a nemi szervekre, hogy nincs elvárás. Nem kell valamit elérned, megélned vele. Csupán maga a kapcsolódás a lényeg. Az viszont nagyon. Ez a része, ami nem könnyű. Utólag azt hiszem, hogy ez tartott vissza hosszan, hogy elmenjek egy ilyen alkalomra. A gyakorlatok intenzitásának növelésével nálam szakadtak fel fájdalmas sebek. Ugrottak be képsorok, amikor azt éreztem, hogy megaláznak mint nőt. Kontrollálatlanul folyt az arcomon a könny. Fújtam hüppögve az orrom. És néha átfutott az agyamon, hogy ez milyen kellemetlen ennyi idegen nő előtt. Aztán picit körbepislogva rádöbbentem, hogy a legtöbben hasonlóan magukkal vannak elfoglalva.

Kicsit megszűnt körülöttem a világ. Úgy érzékeltem, hogy ezzel nem voltam egyedül. Különleges és érdekes utazás volt részt venni egy jóni jógán.

Nyitókép: Midjourney

Tovább olvasok