Te mit tennél, ha követnének az utcán?

Általában nem szoktam késő éjszaka egyedül mászkálni, de elromlott a kocsim, ezért kénytelen voltam HÉV-vel hazamenni egy szülinapi összejövetel után. Szakadt az eső, koromsötét volt, és egy lélek sem járt az utcán.

Egyszer csak, furcsa zizegést észleltem a bokrok mellől, amitől egyből rossz érzésem támadt, úgyhogy sietősre vettem a tempót. Pár méterrel arrébb megálltam, és épp a mobilomat babráltam, amikor felnézve megláttam felém közeledni egy kapucnis, rosszarcú férfit. A szívem elkezdett hevesen verni, ahogy az agyam rögtön a fojtogatós-kirabolós-erőszakolós rémtörténetekre asszociált. Az illető odalépett hozzám, és groteszk, foghíjas vigyorral az arcán megkérdezte, hol van a fiúja egy ilyen szép lánynak? Arrébb mentem, de jött utánam, miközben egyre szaporábban vette a levegőt. Teljesen lefagytam a sokktól, és fogalmam sincs, mi történt volna, ha pont abban a pillanatban nem érkezik meg a vonat.

Nyitókép: Midjourney

Sajnos nemcsak én vagyok ezzel így: statisztikák szerint a nők közel 80%-át követték már idegenek legalább egyszer életük során, és ami még rosszabb, nem volt stratégiájuk önmaguk megvédésére. A nyugtalanítóan viselkedő emberek, a vészjósló jelek felismerése a cselekvési terv első lépése. Ez pedig egy olyan készség, amit gyakorolni kell. Minél többet gyakorolsz, annál valószínűbb, hogy megfelelően reagálsz, ha fenyegető helyzetbe kerülsz.

Maradj éber!

 

Az, hogy ébernek kell lenni utazás közben, magától értetődő dolog, de mindannyian tudjuk, milyen könnyű elmerülni az okostelefonunkban, és nem figyelni a körülöttünk zajló eseményekre. Ami azért veszélyes, mert az elfoglalt személy könnyű célpont! Éppen ezért fontos, hogy ne csak testben, hanem fejben is jelen legyél, hogy villámgyorsan reagálhass egy közeledő autóra, egy kétes alakra vagy egy susogó-zizegő bokorra. Ne feledd! Legyen szó SMS-ezésről, csevegésről vagy akár sorozatnézésről, a telefonhasználat jelentősen növelheti a molesztálás, támadás, rablás stb. kockázatát.

Változtass a tempón

 

Ha tudni akarod, hogy valaki tényleg követ-e, módosíts a sebességeden anélkül, hogy az feltűnőnek, szokatlannak tűnne. Ha futás nélkül felgyorsítasz egy kicsit, a kellő távolságot teremthet közted és a gyanús figura között. Lassítással pedig időt hagyhatsz az előzésre és a továbbhaladásra. Figyelj oda! A tempód, járási sebességed utánzása jó okot adhat a hatóságok riasztására.

Bízz az ösztöneidben

 

Előfordulhat, hogy parkolás közben baljós érzéseid támadnak. Ilyenkor hagyatkozz a megérzéseidre, és inkább haladj tovább a célállomásod felé. Egy nagyvárosban nyilván ez nem mindig lehetséges, de ilyenkor célszerű egy kicsit távolabb megállnod, ahol jól kivilágítottak és biztonságosak az utcák. Baráti találkozó, randi, céges rendezvény esetén pedig ne szégyelld megkérni a társaidat, hogy kísérjenek el a kocsidhoz.

Ne engedd, hogy eluralkodjon rajtad a pánik

 

Ténylegesen fennálló veszély esetén a pánik(szerű rettegés) természetes reakció. Ahhoz azonban, hogy képes legyél hatékonyan kezelni egy ilyen helyzetet, higgadtan kell cselekedned.  A cél a potenciális bűnelkövetővel való kapcsolat megszakítása és biztonságba jutás.

Lélegezz mélyeket

 

Haladj tovább a szokásos módon, és tegyél úgy, mintha nem vennéd észre az illetőt. Ezzel több időd lesz megnyugtatni magadat, és átgondolni a menekülési stratégiákat. Szánj egy percet a légzésed lassítására, majd alaposan nézz körül. Gyorsan gondold végig, hol vannak a legközelebbi forgalmas utak, nyitva tartó üzletek, valamint vannak-e nálad olyan eszközök, amelyekkel megvédheted a testi épségedet.

Ne habozz segítséget kérni

 

Ma már léteznek személyes biztonság, életmentő alkalmazások, amelyek létfontosságú segítséget nyújtanak a bajban. Életveszély esetén azonnal hívd a 112-es segélykérő számot! Tájékoztasd a diszpécsert a tartózkodási helyed részleteiről, a téged követő személyről/járműről, és maradj vonalban addig, amíg a segítség meg nem érkezik.

Ijesztő felismerés lehet, különösen, ha egyedül vagy, hogy valaki gyanúsan lopakodik a hátad mögött. Az éberség és a környezet tudatosítása kulcsfontosságú annak meghatározásához, hogy valóban követ-e valaki. Bármerre jársz, ne felejts el bízni az ösztöneiben, mindig ügyelj a személyes biztonságodra, és fenyegetettség esetén soha ne habozz segítséget kérni!

Nyitókép: Midjourney

Tovább olvasok