Nem szereted annyira a párodat, ha nem becézgeted?

2024-07-18 Szerintünk

A becenevek a mindennapjaink részei, használják a barátaink, a szüleink, egyéb családtagjaink, és persze, gyakoriak a párkapcsolatokban, de mit jelentenek a legtöbbször használt becenevek?

Baba, drágám, édesem, kicsim – és még hosszan sorolhatnám a beceneveket, amiket a párok kapnak egymástól. Volt olyan párom, aki mindig kicsimnek szólított, szinte sose használta a keresztnevem. Egyik barátnőm is csak akkor használja a párja keresztnevét, ha mérges rá. Még TikTokon is indult egy kihívás, hogy az emberek a párjaikat nem a becenevükön, hanem a keresztnevük szólították és felvették a reakcióikat. Kivétel nélkül mindenki azt hitte, hogy bajban van, csinált valami rosszat.

Szakértők szerint végső soron a kedveskedő nevek kicsit olyanok, mint a babanyelv, ami azért létezik, hogy segítse a babákat a nyelvtanulásban, miközben szeretetet fejez ki, hogy összekösse az anyát és a gyermeket.

A személyes becenevek szilárdabbá tehetik a kapcsolatot

 

Suzanne Degges-White, a Northern Illinois Egyetem tanácsadó és felsőoktatási professzora szerint a személyes becenevek használata a kapcsolatok szilárdságának jele.

Egy 1993-as tanulmány, amelyet a Journal of Social and Personal Relationships című folyóiratban tettek közzé, 154 házaspárt vizsgált, hogy megvizsgálja a becenevek és a párkapcsolati elégedettség közötti összefüggést. A kutatás megállapította, hogy az elégedett férjek és feleségek több becenevet használtak, mint azok, akik elégedetlenek voltak. Azonban ezeknek a használata idővel csökkent. Az öt évnél rövidebb ideje házas, gyermektelen párok használták őket a legtöbbször, míg a későbbi szakaszban lévő párok egyre legkevesebbet.

Egy másik kutatásban a válaszadók körülbelül kétharmada nyilatkozott úgy, hogy beceneveket használtak a kapcsolataikban, és azok közül, akik nagyon boldog kapcsolatban éltek, 76 százalék számolt be arról, hogy becézik egymást.

Baba

 

A baba valószínűleg az egyik leggyakoribb becenév, amit a párok használnak, de a jelentése egy kicsit bonyolult. Mivel rengetegen használják, így nagyon elhasználódott, egykoron figyelmes becéző kifejezés volt, napjainkban már meglehetősen általános lett. Ezért ez azt árulja el rólatok, hogy még mindig ismerkedtek egymással. Meglehetősen szilárd a kapcsolatotok, de még van mit tenni, mire teljesen megismeritek egymást.

Bébi

 

Sokan nem szeretik, ha bébinek szólítják őket – köztük én se, túl sokszor kaptam meg az utcán kéretlenül férfiaktól. A babához hasonlóan a bébi is egy kissé általános becéző kifejezés. Gyakran használják azok, akik olyan kapcsolatban élnek, amiben a külsőségeken van a hangsúly. Mindketten vonzónak találtátok egymást, és úgy döntöttetek, hogy randizni kezdtek. A kapcsolatotoknak mindenképpen időre van szüksége ahhoz, hogy megérjen.

Drágám

 

A drágám egy kicsit régiesebb, mint az előzőek. Ha ti így hívjátok egymást, fogadjunk, hogy úgy viselkedtek, mint egy idős házaspár. Ez egyáltalán nem rossz dolog. Egyszerűen csak hihetetlenül közel álltok egymáshoz. Olyan szerelemre vágytatok, amilyet csak a filmekben mutatnak, és megtaláltátok. Mindketten reménytelenül romantikusok vagytok.

Édesem

 

Nagy az esélye annak, hogyha az édesemet használjátok, azt szarkasztikusan teszitek. Mindketten szeretitek jól érezni magatokat – és a laza kapcsolatot. Ez a becenév könnyed kapcsolatra utal.

Kedvesem

 

A kedvesem azokra a párokra a jellemző, akik hihetetlenül gyengédek egymással. Illetve nem riadnak vissza attól sem, hogy mindenki orra alá dörgöljétek a kapcsolatukat. Szerencséjük, hogy annyira aranyosak, hogy az emberek elnézik ezt nekik. Annyira érdesek, mint a romantikus filmek nagy szerelmesei.

Szerelmem

 

Nem szabad félvállról venni, ha szerelmemnek hívnak. Mindig együtt vagytok, mert nem bírjátok elviselni, hogy külön legyetek. A kapcsolatotok a számotokra a minden. Eléggé szilárd, ezért ne félj egy kis időt külön tölteni, hogy megtaláld önmagad.

Valami személyes

A magam részéről mindig is ezek voltak a kedvenceim, sokkal inkább úgy éreztem, hogy ilyet használva jól ismer a párom, kifejezetten nekem szól, és nem használják még több százan. Én is általában valami személyes becenevet szoktam kitalálni, legtöbbször zsigerből jön.

Ebben az esetben elég szilárd párkapcsolatban éltek. Talán jobban ismered a párodat, mint ő magát, és fordítva. Nyíltan és őszintén kommunikáltok egymással, nem féltek semmit sem visszatartani.

Szerző: Seress Panni

Nyitókép: Mindjourney

Tovább olvasok