Mit lehet tenni, ha már kiégtél a társkeresésben?

Furcsa, hogy milyen véletleneket produkál az élet. Az elmúlt évek negatív randiélményei, a bántások, a ghostingolások, a félresiklott próbálkozások mély nyomokat hagytak bennem.

Mostanában kezdtem azt érezni, hogy az online ismerkedés a futószalagszerű  interakciók soha véget nem érő körévé vált, és belőlem is egy mechanikus lényt kreált.

Egykedvűen húzogatom a profilokat, mert nem érzek már különösebb izgalmat ebben. És amikor arra gondolok, hogy megint összehoz a (bal)sors egy fárasztó lúzerrel vagy egy mogorva mizantróppal, akkor elkezdek szorongani. A múltkor pont ezen tépelődtem elkeseredetten, amikor elém került egy nagyon jó írás, erőt adó mentőövként. Ha te is hasonló cipőben bukdácsolsz, akkor megnyugtatlak: a dating/randi burnout végtelenül elkedvtelenítő, de nem jelenti azt, hogy alkalmatlan vagy egy párkapcsolatra. Ez egyszerűen annak a jele, hogy változtatnod kell a megszokott szemléletmódokat, stratégiákat.

Huzalozd át a korábbi szokásaidat

 

Kezdetnek készíts egy listát azokról a helyekről, ahol szívesen elmennél a potenciális jelölttel! A lehetőségek száma végtelen: az eldugott kis borbároktól kezdve a hangulatos galériákon át egészen a különleges könyvesboltokig rengeteg izgalmas program szóba jöhet. Amikor találkozni készülsz valakivel, válassz egy hangulatodhoz illő tételt a listádról, és szervezzétek oda az első randit! Így esély nyílik arra, hogy az együtt töltött idő akkor is kellemes emlék marad, ha nincs meg köztetek a kémia.  

Légy következetes az elvárásokban 

 

Néhány évvel ezelőtt úgy gondoltam magamra, mint egy érzelmileg érett, határozott nőre, aki tudja, mit keres egy férfiban. Tévedtem. Egyszerűen képtelen voltam „bevonzani” azokat, akik passzoltak hozzám. Tudod, miért? Mert egyszerűen nem voltam elég öntudatos, hiába igyekeztem magam körül jó dolgokat csinálni. Többek között ez vezetett a kiégéshez. Mit lehet ilyenkor tenni? Tudatosan megfigyelni a bennünk lezajló élményeket. Ez a gyakorlat segíthet abban, hogy jobban megértsük a saját érzelmeinket, cselekedeteinket és szerepünket a párkapcsolatban.

Kép forrása: Midjourney

Spórolj a randienergiáiddal

 

Ha megállás nélkül húzogatod jobbra-balra a fotókat, nemcsak lemerülnek a lelki energiáid, de könnyen kiábrándulttá és közönyössé válhatsz. Azt nyilván nem tudod kivédeni, hogy mások elrontsák a napodat, de legalább te magad ne tedd! Első lépésként próbáld korlátozni a beszélgetések számát. Ez főleg azért fontos, mivel a folyamatos, gyakran bántó és kellemetlen hangvételű csetelések katasztrofizáló gondolatokat eredményezhetnek. Amikor aggódsz, vagy szomorúnak, elkeseredettnek érzed magad a párkeresési kudarcok miatt, akkor sokkal valószínűbb, hogy a barátaidhoz, a munkádhoz is negatívan viszonyulsz. A tudatos jelenlét gyakorlataival azonban kiszabadulhatsz ebből a toxikus spirálból – hidd el, érdemes kipróbálni.

Siettetés helyett megélés 

 

Sokáig észre sem vettem, milyen őrült sebességet diktáltam, hogy minél gyorsabban elérjem azokat a bizonyos állomásokat (első találkozó, első sz*x, első közös hétvége) az aktuális jelölttel. Ebben a megszállott hajrában nemcsak azt felejtettem el, hogy ki vagyok, de a másik emberhez sem tudtam igazán közel kerülni. Hát akkor mit csodálkozom, hogy a burnout állapotába kerültem? Úgy döntöttem, tiszta lapot nyitok és a lassan, fokozatosan felépülő ismerkedésre helyezem a fókuszt, kiélvezve a pillanat izgalmait. Soha többé nem akarok  izzadságszagú, kötelező feladatként tekinteni a randizásra.

Nyitókép: Midjourney

Tovább olvasok